Иван Вазов възкликва: „Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България… Много съм бродил, много съм скитал, но не съм видял по-чуден рай“."Долината на Тетевен е вълшебна, неизмеримо красива" (Феликс Каниц)

Защо направих този сайт?

Сайтът е създадено естествено с цел, а именно да представи стари легенди за Тетевенските върхове. За събирането на информацията, снимките, есествено ми отне адски много време и къртовски труд. Всички легенди съм ги взела от стари книги за Тетевенският край, предоставени от читалищна библиотека "Съгласие" гр. Тетевен. Всички фотоси са авторски, направени лично от мен.

Какво ме провокира?

Тетевен - това е моят роден град и много си го обичам, обожавам природата му! Като всеки човек, който обожава планината, аз най-редовно участвам в походи. При всяко посещение на даден връх правех снимки и така в един момент (2011 г.) ми идва идеята, че мога да направя сайт за Тетевен. Но възникнаха въпроси като "Как да се казва?", "Какво точно да обхваща?" и тогава реших този сайт да не е като "другите", правени от мой колеги, да е нещо по-различно, а имено да се отнася само за върховете.

Колко време ми отне?

Както казах идеята ми дойде м. Май 2011 г. Снимките си ги имах горе долу всички необходими, но легендите ги събирах доста време. Позабавих и реализирането на идеята, но в крайна сметка тя е реалност - на 19.08.2012 завърших всичко! Както казват "Хубавите неща стават бавно!".

Автор:Владислава Йончева (Email: vladislava_yoncheva@abv.bg)