Априлци е град в Северна България. Той се намира в Ловешка област и е в близост до град Троян. Градът е административен център на община Априлци.
Град Априлци се намира в планински район. Разположен е в обширна котловина в подножието на първенеца на Стара планина — връх Ботев, недалеч от връх Марагидик. Априлци е град, създаден чрез сливането на 4 големи села, които понастоящем са негови квартали: Ново село, Зла река, Видима и Острец. Сливането става през 1976 г. Името Априлци се избира в чест на героичните събития по време на Априлското въстание.
   Основните икономически отрасли, определящи поминъка на Априлци са туризмът, животновъдството и дърводобива.
   Градчето е разположено в изключително благоприятна местност и от квартал Видима се разкрива красива гледка към в.Ботев и в.Марагидик. През участъка "Мазането" преминава асфалтов път, в чийто край започва пътека към х.Плевен. В южния край на квартал Острец се намира и път по който може да се стигне до х.Тъжа. Градчето се намира в непосредствена близост до национален парк "Централен балкан" в чийто територии може да се навлезе БЕЗ превозни средства от квартал Видима, точно при разклона за ВЕЦ "Видима" и "Мазането" и да се насладите, след дълъг и не много лесен преход, на великолепното "Видимско Пръскало".

Галерия