Голям извор е село в Северна България. То се намира в община Тетевен, Област Ловеч В района на селото са открити основите на древна римска крепост и керамични съдове от тракийско, римско и славянско време. Предполага се, че селото е основано през 13 век от киевски бежанци - първото му име е Киево или Киевски Извор, по-късно се преименува на Голям Извор. Тук е имало метох на близкияГложенски манастир.

   През септември 1872 Васил Левски основава първия революционен окръг в България в с. Голям извор и заради голямата му активност, Апостолът го определя за Първи окръжен революционен комитет в Българско. На 12 декември 1872 Левски пише писмо до окръжния център в Голям извор, в което казва: „Близо е времето вече — българинът не ще бъде роб, а свободен.“

   На 8 март 2007 към Голям извор са присъединени обезлюдените села Голямо осое, Кръкожабене, Равна, Горното село, Дълга ливада, Ореша и Кривина.

   В село Голям извор е запазена автентичната къща, в която е създаден Първият окръжен революционен комитет от Апостола на Свободата - Васил Левски. Сега къщата е музей с богата етнографска сбирка, подредена с много вкус.

   Построеното през 1816 г. в центъра на селото в двора на църквата "Св. Възнесение Господне" килийно училище. То функционира до средата на същия век. През 1843 г. сменя статута си от килийно на взаимно светско училище. През 1972 г. училището е възстановено в автентичния си изглед и в момента то е музей.

Галерия