Гложене е село в Северна България. То се намира в община Тетевен, Област Ловеч.

История

   Следите от човешко присъствие в земите на днешно Гложене, намерени в пещерата Моровица, подсказват, че местността е била обитавана още през късния палеолит (каменната епоха), предпоставки за което не липсват — горски масиви, пълни с дивеч, пълноводна река, удобни пещери. Сегашното село, според преданията, е основано през 13 век от киевския княз Георги Глож, който основава и Гложенския манастир, символ на село Гложене. През 1871 г. Васил Левски основава в Гложене един от най-многочислените тайни революционни комитети. След обира при Арабаконак, в който участват и членове на комитета в Гложене, някои от тях са арестувани и изпратени в Диарбекир. Гложене има свой представител в Учредителното Народно събрание през 1879 г.

   Гложенският манастир „Свети Георги Победоносец“ е български епархийски манастир. Манастирът се намира в близост до село Гложене, община Тетевен, Област Ловеч, на 12 km от град Тетевен. Разположен е на източния склон на планинския рид Лисец, под връх Камен Лисец, 1073 м.

История

    Гложенският манастир най-вероятно е основан през XVI век върху основите на стара римска крепост. Повечето старопечатни книги в манастира са украински и датират от XVIII век. Запазени са няколко поменика с имена на поклонници-дарители от XVIII-XIX век. В тях се срещат имена от села от Тетевенско и Луковитско, които днес са помашки.Монашеските килии са строени през 1858 г. Най-видната личност в Гложенския манастир през XIX век e игуменът Евтимий (Симеонов) от Сопот. Той е известен лечител. Манастирът е любимо място на Васил Левски, като скривалището му се пази и до днес. В близост се намира и село Голям извор, където е учреден и първият революционен комитет.

   Тук се намира малък музей на Васил Друмев с монашеско име Климент, който от 1875 до смъртта си е митрополит на Търновската епархия. Той произнася проповед против католицизма, при което защитава православието[1]. Това достига до римокатолика Княз Фердинанд с посредничеството на тогавашния министър-председател Стефан Стамболов. На 10 юли 1893 г. митрополит Климент e осъден на „вечно“ заточение в Гложенския манастир. Заточението му завършва едва с падането на правителството на Стефан Стамболов.

   Старата църква на манастира вероятно е строена през XVI век. В нейните стенописи фигурират дарители от Тетевен, чиито имена се срещат в помениците на Зографския манастир от 30-те и 40-те години на XVII век. След силните повреди, нанесени на старата църква при Чирпанското земетресение от 1928 г., храмът е съборен през1931 г. Изграден е нов в западен стил, в която е запазен старият иконостас. В манастира е изложено копие на старинната икона „Свети Георги Победоносец“,която уж била донесена от Глож при заселването му в местността. Вероятно това е българският манастир с най-просторна и най-красива панорама, която се открива от самия манастир.

Галерия